ANNA de Codorníu Cava

//ANNA de Codorníu Cava

ANNA de Codorníu Cava

Codorníu is een familiebedrijf uit  Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona, Spanje) en draagt de naam van een familie van wijnmakers. De geschiedenis van het wijnhuis gaat terug tot de 16e eeuw. Het is het oudste familiebedrijf van Spanje en één van de oudste ter wereld. Inmiddels heeft het een geschiedenis van 450 jaar.

Familieruzie duwt Spaanse cavamaker Codorníu in Amerikaanse handen.

De Amerikaanse investeringsgroep Carlyle gaat aan de haal met het Spaanse monument Codorníu. De familie Raventós was, niet voor het eerst, grondig verdeeld over de toekomst. Die heeft ze nu zelf niet meer in handen. La Vanguardia bracht het nieuws dat Spanje met verstomming slaat. Het iconische cavamerk komt in Amerikaanse handen. De Amerikaanse durfkapitaalgroep Carlyle wint een felle, doch korte biedstrijd. Woensdagnacht gingen de familiale aandeelhouders van de Catalaanse groep overstag. Ze verkopen zo’n 60 procent van de aandelen aan de financiële reus.

In 1895 nam Manuel Raventós, de man die Codorníu groot maakte,de art nouveau-architect Josep Puig i Cadafalch (een tijdgenoot van Gaudí) in de arm om het wijnhuis uit te breiden. Het gebouw dat hij ontwierp symboliseert de vruchtbare alliantie tussen de natuur en menselijke arbeid en is een eerbetoon in steen aan de stilte van Cava. Het gebouw werd in 1976 uitgeroepen tot nationaal monument van historisch en artistiek belang en is één van de meest indrukwekkende voorbeelden van architectuur in dienst van de Cava productie.

Onder de grond ligt een labyrint van wijnkelders waar de Cava’s van Codorníu nu al meer dan een eeuw hun tweede fermentatie en rijping ondergaan bij een constante temperatuur. In 1872 maakte Josep Raventós Fatjó voor het eerst in Spanje Cava volgens de Méthode Traditionelle, waarvoor hij lokale druiven uit de Penedés gebruikte: Macabeo, Xarel•lo en Parellada. Hiermee bracht hij een compleet nieuwe sector in de regio tot leven en de naam Codorníu zal voor altijd verbonden zijn aan de geschiedenis van Cava. Een goede Cava is gemaakt van druiven van hoogwaardige kwaliteit.  Daarom selecteert Codorníu zijn op duurzame wijze verbouwde druiven zorgvuldig. Zo combineert Codorníu traditie en innovatie bij het produceren van Cava.

Het “ultieme” aperitief; ANNA de Codurníu Blanc de Blancs

Licht geel met groene reflecties. Indrukken van citrus, tropisch fruit maar ook hinten van toast en brioche. Een volle rijke smaak met een mooie balans en een aangename afdronk.

 ¡Prosit!

2018-12-31T10:59:59+01:00