De historie van Graham’s Port

De historie van W & J Graham’s gaat drie eeuwen terug. De broers William en John Graham begonnen een textielhandel in Porto in het noordwesten van Portugal. In 1820 namen ze 27 vaten Port aan als betaling van een schuld. De twee broers besloten vervolgens om zich te richten op het maken van de beste Port uit de Douro vallei. Dit heeft tot het ontstaan van Graham’s Port huis geleid. In de loop van deze tijd is Graham’s uitgegroeid tot een veelgeprezen en onafhankelijk familiebedrijf. In 1890 werd de Graham’s Lodge gebouwd in Vila Nova de Gaia, dit was een enorme stap richting de succesvolle groei, en het opslaan en rijpen van de port onder de ideale condities. Vandaag de dag komen alle Graham’s Ports naar de Lodge om te rijpen in meer dan 3500 grote eiken tonnen omringd door robuuste granieten muren in de uitgebreide kelders van Vila Nova. Alles komt af van wijngaarden beheerd door mensen van Graham’s, wat de wijn ten goede komt. Dit proces vereist namelijk een fijne balans tussen ervaring, kunst en wetenschap.

Missie Graham’s Port

Sinds de oprichting in 1820 is het doel van Graham’s hartstikke duidelijk: Ze willen de specialist zijn in productie van de allerbeste Port. Tegenwoordig wordt deze hoge reputatie nog steeds hoog gehouden. Alleen de crème de la crème van de druiven wordt gebruikt en het rijpingsproces vindt plaats in eikenhouten vaten. Het gehele proces wordt begeleid door ervaren en gedreven Port-specialisten. Maar ook elke reguliere Port wordt tot een topproduct gemaakt. Het maken van de fijnst mogelijk Port is de missie van Graham’s Port en dit realiseren ze door vooruitstrevend te blijven en hedendaagse technologie te balanceren met traditie.

Het Wijnhuis

                                                    

Het Port-huis is gelegen aan de Douro rivier nabij de Portugese stad Porto. De Lodge biedt een waanzinnig uitzicht op het historische centrum van Porto en de iconische brug die de twee steden van Oporto en Gaia verbindt. Het huis is recentelijk nog gerenoveerd door de Symington familie en beschikt daardoor over al zijn originele functies. Het bezoeken van de Graham’s Lodge geeft een unieke ervaring verspreid over drie eeuwen van vakmanschap en erfgoed. Geen bezoek aan het wijnhuis zal gepaard gaan zonder geluid afkomstig uit de kelder van Graham’s Port. Naast het geluid lopen er ook diverse werknemers rond die druk bezig zijn met het verzamelen van monsters voor het proeflokaal. Tot op heden bevat de lodge meer dan 2.000 eikenvaten, 40 tonnen met rijpende Port en een kelder met Vintage Ports rijpend in flessen.                                                                              De granieten muren gecombineerd met een zeeklimaat zorgen voor een constante koele temperatuur wat ideaal is voor het langzame rijpingsproces van Port. Het hoge plafond wordt nog steeds ondersteund door de originele Riga grenen balken. De prachtige negentiende-eeuwse buitenkant is intact gebleven. Het gerenoveerde Graham’s 1890 Lodge is in maart 2013 geïnaugureerd door de President van Portugal. Ondertussen is het wijnhuis een mijlpaal voor de haven in Vila Nova de Gaia en de rest van Europa.

De Wijngaarden

Graham’s Port heeft vijf bergachtige wijngaarden in verschillende delen van de Douro. Elke wijngaard heeft de maximale ‘A’ klasse en veel van de oorspronkelijke flora die onder de druiven groeit is bewust met rust gelaten. Dit komt ten goede aan de inheemse biodiversiteit. Graham’s is ervan overtuigd dat als zij de unieke en krachtige eigenschappen van deze regio intact laten, dit bijdraagt aan de unieke en krachtige expressie van deze streek in de port. De vijf wijngaarden zijn als volgt:

  • Quinta Dos Malvedos
  • Quinta Do Tua
  • Quinta Das Lages
  • Quinta Da Vila Velha
  • Quinta Do Vale de Malhadas

Graham’s Port ‘The Tawny’. Elegant, fruitig, hout gelagerd

Productomschrijving’The Tawny’ Port van Graham’s heeft een prachtige diep gouden fonkeling in het glas. Complexe aroma’s van sinaasappelschil, vijgen, rozijnen en kaneel vullen de’The Tawny’ Port van plezier. Een rijk, elegant en stoer karakter met een lange afdronk. Graham’s ‘The Tawny’ Port is een goede match met o.a. amandeltaart of karamelpudding. Gaat u liever voor iets hartigs, kies dan voor rijpe kazen.

Van 18,49

              Voor 14,99